Alegerea periuţei de dinţi

Istoria periuţei de dinţi începe cu aproximativ 5000 de ani în urmă, când civilizaţiile străvechi foloseau nişte beţişoare ascuţite la capete pentru a îşi curăţa dinţii de resturile alimentare. În decursul timpului, instrumentele utilizate pentru curăţarea dinţilor au fost perfecţionate şi au devenit din ce în ce mai eficiente şi mai apropiate de periuţa de dinţi pe care o utilizăm astăzi, care a fost creată abia în anul 1938. Astfel, în urmă cu câteva secole periuţele de dinţi erau fabricate din mânere de lemn sau fildeş iar perii acestora erau naturali, provenind de la animale ca porcul mistreţ.

În prezent, există o gamă foarte largă de periuţe de dinţi menite să satisfacă aproape orice fel de cerinţe de curăţare pentru o largă categorie de consumatori, iar din această cauză alegerea periuţei de dinţi potrivite poate fi uneori o sarcină dificilă. În cele ce urmează vom prezenta o parte dintre caracteristicile periuţelor de dinţi disponibile pe piaţă, precum şi recomandările specialiştilor cu privire la alegerea unei periuţe de dinţi.

Periuţele de dinţi, fie că sunt electrice sau manuale, au trei părţi principale: mânerul, gâtul şi capul activ. În ceea ce priveşte mânerul, acesta este de regulă fabricat din materiale plastice, însă ce trebuie avut în vedere legat de această componentă este ca el să asigure o manevrare comodă. Cu alte cuvinte mânerul cel mai potrivit este cel pe care consumatorul îl percepe ca fiind cel mai uşor de utilizat şi care are atât grosimea optimă cât şi o suprafaţă nealunecoasă care poate asigura o priză bună.

Gâtul periuţei de dinţi este un element important, deoarece el poate influenţa atât confortul cât şi durata periajului. Gâtul periuţei de dinţi poate fi atât fix cât şi flexibil şi poate avea diferite unghiuri de înclinaţie. Din nou, alegerea unui unghi de înclinaţie potrivit se va realiza în funcţie de preferinţele fiecărui consumator, în aşa fel încât respectiva periuţă de dinţi să asigure o curăţare completă chiar şi a locurilor mai greu accesibile din cavitatea bucală.

În ceea ce priveşte capul periuţei de dinţi, acesta reprezintă suprafaţa cu peri care curăţă în mod direct suprafaţa dinţilor şi a gingiilor. În alegerea capului activ al periuţei de dinţi este indicat să ţinem cont atât de recomandarea medicului dentist cât şi de următoarele sfaturi ale specialiştilor în medicina dentară:

– spaţiile dintre mănunchiurile de filamente trebuie să fie cât mai reduse;

– suprafaţa capului activ al periuţei nu trebuie să fie una foarte mare ci una potrivită gurii fiecărui pacient şi destul de mică încât să permită accesul acesteia în orice zonă a cavităţii bucale;

– studiile au arătat ca periuţele de dinţi cu mănunchiuri de filamente de lungimi diferite şi cu filamente din cauciuc moale intercalate sunt superioare ca putere de curăţare faţă de cele simple şi cu suprafaţa plată;

– filamentele periuţei de dinţi trebuie să fie fabricate din materiale sintetice (nailon) deoarece, spre deosebire de filamentele din păr natural, acestea sunt mai flexibile, mai rezistente la acumularea de bacterii, mai puţin abrazive, se uzează uniform şi pot fi standardizate ca duritate;

 – filamentele periuţei de dinţi trebuie să fie de regulă cât mai moi şi să prezinte capete rotunjite, deoarece în acest fel se asigură protecţia ţesutului gingival;

Referitor la alegerea între o periuţă de dinţi manuală şi o periuţă de dinţi electrică, este important de stiut că, dacă sunt alese corespunzător şi atât frecvenţa cât şi tehnica de periaj utilizate sunt bune, eficienţa celor două tipuri de produse este similară. Cu toate acestea, periuţa de dinţi electrică poate fi utilă şi recomandabilă persoanelor cu o motilitate redusă sau copiilor din motive ce ţin strict de usurinţa utilizării şi a efectuării periajului dentar.

Pentru copii există o mare varietate de periuţe de dinţi special create, care prezintă peri foarte moi şi capete active de dimensiuni cât mai reduse.

Nu în ultimul rând, trebuie precizat faptul că durata de viaţă a unei periuţe de dinţi este de 2-4 luni şi că aceasta trebuie înlocuită ori de câte ori filamentele rămân îndoite, se rup sau se decolorează.

În concluzie, alegerea unei periuţe de dinţi trebuie realizată de către pacient atât în funcţie de preferinţele sale, ţinând cont de sfaturile menţionate anterior, cât şi în funcţie de recomandările medicului dentist în cazul în care acesta prezintă anumite afecţiuni sau sensibilităţi care necesită o atenţie specială.