Igiena orală a copiilor până la vârsta de 5 ani

Studiile ştiinţifice au arătat că flora microbiană a copilului este influenţată de cea a părinţilor şi în special de cea a mamei. Mai mult decât atât, este binecunoscut faptul că dinţii copilului încep să se dezvolte încă din perioada intrauterină. Din acest motiv, primii paşi în îngrijirea stomatologică preventivă a copilului îi constituie efectuarea tuturor tratamentelor dentare necesare de către mamă, înainte de a rămâne însărcinată, menţinerea de către aceasta a unei igiene orale corespunzătoare pe toată perioada sarcinii, efectuarea controalelor periodice indicate de către medicul dentist precum şi menţinerea unei alimentaţii sănătoase.

Primul set de dinţi, denumiţi şi “dinţi de lapte” apare la copii în jurul vârstei de 6 până la 9 luni. Primii dinţi sunt însă dinţi temporari, care urmează să fie înlocuiţi de un nou set de dinţi, respectiv dinţii definitivi. Erupţia tuturor celor 20 de dinţi de lapte se realizează până în jurul vârstei de 3 ani. Următoarea etapă o constituie apariţia dinţilor definitivi, care începe în jurul vârstei de 6 ani şi continuă până la 12 – 13 ani. În ceea ce priveşte molarii de minte, aceştia apar de obicei mai târziu (17-21 de ani) sau pot lipsi. Cu toate acestea, limitele menţionate mai sus sunt doar orientative, putând exista variaţii destul de mari de la o persoana la alta, fără ca acest lucru sa aibă o semnificaţie negativă sau să indice prezenţa unei afecţiuni.

Imediat dupa naştere, igiena dentară a copilului este responsabilitatea părinţilor sau a îngrijitorilor acestuia, care îi vor asigura îngrijiri speciale, în scopul menţinerii ţesutului moale gingival sănătos şi al păstrării integrităţii dinţilor. Astfel, între 0 şi 6 luni vor fi curăţate zilnic gingiile sugarului, cu ajutorul unor comprese de tifon umezite periodic cu apă curată, prin efectuarea unor miscări foarte uşoare. Între 6 şi 17 luni, pe lângă gingii vor fi curăţati şi dinţii, tot cu apă, utilizând fie compresele menţionate anterior, fie o periuţă de dinţi specială, cu perii foarte moi. De regulă, este recomandată efectuarea unei vizite la medicul dentist imediat ce apar primii dinţi, respectiv în jurul vârstei de 6 luni, dar nu mai târziu de 1 an. În cadrul acestei vizite, medicul efectuează examenul stomatologic al copilului în vederea descoperirii oricăror afecţiuni orale şi explică părinţilor regulile de igienă pe care trebuie să le respecte pentru menţinerea sănătăţii orale a copilului.

Tot în această perioadă, în care copilul este alimentat la sân sau cu ajutorul biberonului, este recomandată respectarea urmatoarelor indicaţii:

– evitarea sesiunilor prelungite de alimentare la sân sau cu biberonul în timpul nopţii;

– îndepărtarea biberonului sau a sânului în momentul în care copilul a terminat de mâncat;

– evitarea administrării băuturilor sau a mâncărurilor îndulcite;

– renunţarea la biberon după vârsta de 1 an;

După 17 luni este posibilă utilizarea unei paste de dinţi foarte slab fluorizate (care vă poate fi recomandată de către medicul dentist) în cantităţi mici (de mărimea unui bob de mazăre) cu care se curăţă dinţii copilului.

După vârsta de 2 ani, copilul devine independent din punct de vedere motor, astfel încât poate fi învăţat să îşi perieze dinţii, însă această activitate se va desfăşura numai sub supravegherea atentă a unui adult, care va ajuta la plasarea pastei de dinţi pe periuţă, la completarea periajului şi la întreţinerea igienei orale corespunzătoare a copilului. De asemenea, este necesară supravegherea atentă a copilului deoarece riscul de accidentare şi de ciobire a dinţilor este sporit în această perioadă.

Până la vârsta de 5 ani şi ulterior, părinţii trebuie să educe copilul în spiritul dezvoltării unor obiceiuri alimentare sănătoase şi al evitării alimentelor cu potenţial cariogen şi în acelaşi timp să vegheze la respectarea de către acesta a regulilor de igienă orală precum şi la efectuarea controalelor periodice la medicul dentist de două ori pe an, în cazul în care nu există alte probleme.

Este importantă reiterarea faptului că atât educaţia dată de către părinţi cât şi comportamentul acestora au o influenţă covârşitoare asupra modului de dezvoltare şi a stării de sănătate generală şi implicit dentară a copilului. De aceea, se recomandă ca pe lângă respectarea tuturor indicaţiilor prezentate, părinţii să explice copilului de la vârste fragede relevanţa respectării anumitor reguli de igienă dentară şi să îl obişnuiască pe acesta cu vizita periodică la medicul dentist.