Bolile parodontale şi sănătatea organismului

Afecţiunile gingivale reprezintă cele mai frecvente boli cronice inflamatorii din lume în prezent. Acestea sunt o serie de probleme de sănătate ale gingiilor care se pot manifesta în diverse moduri: sângerări, durere, sensibilitate sporită, inflamaţie, retracţie gingivală. În funcţie de gravitatea lor, aceste probleme pot avea consecinţe foarte neplăcute, începând cu senzaţia deranjantă de durere sau iritaţie şi mergând până la pierderea dinţilor sau chiar la declanşarea cancerelor orale.

Cu toate că aceste informaţii nu au caracter de noutate în domeniul stomatologic, studii recente au arătat că există o serie de alte boli cu care afecţiunile gingivale pot avea o legătură.

Până recent se considera că bolile parodontale pot reprezenta cauzele apariţiei unor afecţiuni ca ateroscleroza, sau atacul de cord şi că prin prevenirea lor se poate preveni şi apariţia bolilor cardiovasculare. De curând (aprilie 2012), un studiu al American Heart Association derulat de o serie de experţi în cardiologie, stomatologie şi boli infecţioase a demonstrat faptul că din informaţiile existente în prezent nu există suficiente motive pentru a considera afecţiunile parodontale drept cauză a apariţiei bolilor cardiovasculare. Totuşi, pentru a stabili cu siguranţă existentă sau inexistenţa unei legături de cauzalitate ar fi necesară derularea unor studii suplimentare pe perioade îndeungate de timp, studii care cel mai probabil nu vor fi efectuate în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, specialiştii au menţionat faptul că există anumite legături între cele două tipuri de afecţiuni, legături care fac ca apariţia acestor boli să se producă de cele mai multe ori în acelaşi timp. Astfel, atât bolile parodontale cât şi cele cardiovasculare produc markeri de inflamaţie cum ar fi proteinele C-reactive şi prezintă factori de risc comuni: fumatul, vârsta, diabetul, etc. De asemenea, chiar dacă bolile gingivale nu reprezintă neapărat cauza, acestea pot semnala existenţa unor boli cardiovasculare.

Este de asemenea documentat faptul că igiena orală deficitară poate mări semnificativ riscul apariţiei cancerului oriunde în corp, în special a cancerului de sân. Exista un studiu care arăta că femeile care prezintă afecţiuni gingivale au un risc cu 75% mai mare de a avea cancer la sân decât femeile cu gingii sănătoase. Pericolul poate fi evitat dacă periajul este efectuat corect şi dacă aţa dentară este folosită corespunzător şi cu regularitate (în fiecare seară).

Studiile efectuate în acest domeniu au o serie de rezultate alarmante şi dovedesc importante conexiuni între bolile parodontale cauzate în principal de o igienă orală deficitară şi diferite alte tipuri de cancer:

– Harvard University School of Public Health a publicat un articol care demonstrează faptul că există o strânsă legătură între afecţiunile gingivale grave şi creşterea cu 63% a riscului de cancer pancreatic la bărbaţi;

– Imperial College of London şi Harvard University au derulat un studiu statistic în urma căruia au stabilit,  în ceea ce priveşte pacienţii care prezentau afecţiuni gingivale, următoarele: creşterea riscului de cancer de plămâni cu 33%, creşterea riscului de cancer de rinichi cu 50%, cresterea riscului de cancere ale sangelui cu 30%.

Oamenii de stiinţă de la University of Bristol şi Royal College of Surgeons Ireland au explicat cum influenţează bolile gingivale creşterea riscului de apariţie a inflamaţiilor în corp. Astfel, bacteriile din gură pătrund în fluxul sangvin prin intermediul gingiilor afectate şi odata ajunse în corp, acestea produc o proteină care favorizează formarea unor mici cheaguri. Aceste cheaguri fie se depun pe vasele de sânge fie creează o barieră protectoare pentru bacterii, care nu mai pot fi eliminate de sistemul imunitar.

În lumina acestor noi informaţii, atragem din nou atenţia asupra importanţei menţinerii unei ingiene orale corespunzătoare, nu numai pentru sănătatea dinţilor şi a gingiilor dar şi pentru sănătatea generală a organismului.